De gemeente Helmond wenste een nieuw zwembad realiseren ter vervanging van het oude zwembad, gelegen aan de Keizerin Marialaan ten noorden van het centrum van Helmond. Het nieuwe Zwembad De Braak wordt gerealiseerd op de Sport- en Beleefcampus De Braak, dat volledig wordt vernieuwd.

Eind 2020 heeft OLCO een team samengesteld bestaande uit Faulknerbrowns Architects, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp, IV-Bouw, BMV en Noorman. Vanaf het begin was het centrale doel van dit team een duurzaam, flexibel en uiterst functioneel zwembad realiseren waar het comfort en de beleving centraal staat: een gebouw waar de inwoners van Helmond graag verblijven. In lijn met de dit centrale doel is eerst een ontwerp opgesteld met optimale samenwerking tussen gebouw, openbare ruimte en diversiteit in gebruik. In het voorjaar van 2021 heeft OLCO het vertrouwen van de gemeente gekregen en is het team geselecteerd als opdrachtnemer. De bouw is gestart in het voorjaar van 2022, waarna Helmonders sinds eind 2023 een frisse duik kunnen nemen in het gloednieuwe zwembad.

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Aftermovie: Zwembad De Braak bereikt zijn hoogste punt!

Een feestelijke middag op de bouwplaats van Zwembad De Braak, aan de Rembrandtlaan in Helmond. Op 15 februari werd het behalen van het hoogste punt van het zwembad gevierd. Zie de voortgang tot aan het hoogste punt nu in de video gemaakt door Dave van Hout en DroneUp!

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

De ambitie was de realisatie van een multifunctioneel zwembad dat voldoet aan de kwaliteitseisen en maatschappelijke behoeften van deze tijd. De Gemeente Helmond had daarvoor een duidelijke ambitie om op Sport- en Beleefcampus De Braak een nieuw kwalitatief goed zwembad te realiseren ter vervanging van het huidige zwembad. Het nieuwe zwembad is aanpasbaar aan toekomstige ontwikkelingen, functioneel sterk, toegankelijk voor alle doelgroepen, onderhoudsarm en met lage milieu impact ontworpen. Dit sluit volledig aan op de ambitie van de gemeente.

Projecttoelichting

Het nieuwe zwembad vormt een onderdeel van het project sport- en beleefcampus De Braak. Het complex is voorzien van een unieke en typerende gevel met verticale accenten die gevormd worden door ‘vinnen’ en kozijnen. Achter deze gevel bevinden zich de baden, die zijn opgetild zijn en daarmee ruimte bieden aan de technische installaties op het maaiveld. Onder het entreegebied is daardoor ruimte voor een mogelijke uitbreiding in de toekomst. Ook biedt het groendak de mogelijkheid voor een toekomstige functie. Het gebouw heeft een alzijdige uitstraling en is rondom deels voorzien van een groen talud dat vloeiend doorloopt tot aan de eerste verdieping.

De ‘leeflaag’ bevindt zich op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de entreezone gesitueerd met de receptie, horeca, multifunctionele ruimte, het kleedgebied en de baden. Het zwembad is voorzien van een 6-banen wedstrijdbad van 25 meter, een 25×15,4m doelgroepenbad en een 100 m2 peuterbad met verschillende speelelementen. Ook is er een whrilpool en sauna. Het doelgroepenbad heeft een beweegbare duo-bodem over het volledige oppervlak en een hellingbaan. Ook het wedstrijdbad bevat een gedeeltelijke beweegbare bodem. Hiermee is toegankelijkheid voor alle gebruikers gewaarborgd.

"Dit nieuwe Zwembad past perfect in de plannen voor de vernieuwde Sportcampus de Braak. Een plek waar voor iedereen, van fanatieke baantjeszwemmers tot gezinnen met jonge kinderen, naar hartenlust kunnen zwemmen. Hier mogen we als Helmond trots op zijn!"

Harrie van Dijk wethouder Sport van de gemeente Helmond

Rol OLCO

Bij de ontwikkeling van dit project was OLCO Holland Bouw de ontwikkelaar. Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build-overeenkomst. OLCO heeft met het team gedurende het proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking van de ambities van de indiening en het contract gecoördineerd en geverifieerd. OLCO was eindverantwoordelijk voor het eindresultaat en het proces hiernaartoe. Hiervoor hebben wij het project op kwaliteit, tijd, organisatie, informatie, budget en risico’s beheerst. OLCO was binnen de gestelde kaders ook verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de te toetsen en te accepteren stukken. Hiervoor hebben wij een team met ontwerp- en uitvoeringsdeskundige specialisten die wij gedurende het hele proces hebben betrokken, zowel in het ontwerp- als het bouwproces.

Duurzaamheid

De gerealiseerde ambitie is een succesvol zwembad voor iedereen in Helmond met een positieve impact op de toekomstige sport- en beweegcampus. Eén kernaspect in de ontwikkeling is daarvoor duurzaamheid. Hiervoor iseen Bijna Energie Neutraal Gebouw gerealiseerd en is gekozen voor een all-electric uitvoering. Daarnaast is het plan voorzien zijn van uiterst energiezuinige LED verlichting, lucht-water-warmtepompen, WTW en PV panelen op het dak van het wedstrijdbad.

Wij hebben het als onze missie gezien om bij te dragen aan de ambitie van de Gemeente Helmond om in 2050 volledig circulair te zijn. Klimaat adaptieve maatregelen zijn het groene dak en klimaat adaptieve gevels waaronder het talud en de toevoeging van nestkasten. Keuzes voor materialen en grondstoffen zijn eveneens vanuit het “cradle 2 cradle” principe in het project geïntegreerd. Alle maatregelen samen dragen bij aan een gemiddelde GPR-score van 9!

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Zwembad De Braak krijgt steeds meer vorm

Het nieuwbouw Zwembad De Braak op sport- en beleefcampus De Braak krijgt alsmaar meer vorm. Zo is inmiddels de eerste verdiepingsvloer gelegd en wordt het staal van de 1e verdieping opgetrokken. Hiermee gaan we nu snel richting het hoogste punt!

Ondertussen worden ook de installaties in de technische kelder geassembleerd en zijn de zwembaden alvast voor proef gevuld. In de ijzige kou deze dagen is dat een bijzonder beeld, maar zeker niet onbelangrijk om hier in het nieuwe jaar te kunnen zwemmen. Fotograaf Dave van Hout volgt de voortgang op de voet, leidend tot deze fantastische foto’s in het najaarszonnetje. Wij gaan het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet!

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Naam nieuw zwembad Helmond bekend: Zwembad De Braak

Op woensdag 12 oktober heeft wethouder van Dijk de nieuwe naam van het zwembad op Campus De Braak bekendgemaakt. Dit deed hij in het bijzijn van de geselecteerde naaminzenders en de zwemverenigingen die in het huidige zwembad actief zijn. Met ruim 55% van de stemmen was de winnende naam overduidelijk: Zwembad De Braak. De inzenders van de winnende naam ontvingen een 10-badenkaart voor het nieuwe zwembad, een gepersonaliseerd straatnaambord met de winnende naam en een tas met een groot Campus De Braak badlaken dat straks goed van pas komt in het nieuwe zwembad.

De stemming kon op een hoop reacties rekenen. Er kwamen deze zomer namelijk 500 inzendingen binnen waarna er vervolgens 2.277 mensen hebben gestemd op hun favoriet uit de shortlist van 4 namen.

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Zwembadcontouren worden zichtbaar en stem op je favoriete naam!

Er wordt volop gebouwd aan het nieuwe, multifunctionele zwembad van Helmond. De contouren worden steeds beter zichtbaar nu het betonwerk met de bassinwanden op de begane grond overeind staat. Ook de volumes zullen zichtbaar worden wanneer we vervolgens de hoofddraagconstructie in hout en staal optrekken. Na de ruwbouw ligt de focus op het aanbrengen van de installaties die bijdragen aan een duurzaam zwembad en de lichte en frisse interieurafwerking!

Tevens is de shortlist van potentiële namen bekendgemaakt. Inwoners konden naamsuggesties inzenden waarna een gemeentelijk panel en de architect de shortlist van 4 namen hebben opgesteld. In ons artikel lees je er meer over en stemmen doe je hier!

Foto’s door Dave van Hout

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Betonwerkzaamheden bij nieuwbouw zwembad Helmond

Met de onthulling van het bouwbord (11 maart 2022) door wethouder Harrie van Dijk en Mark Westra, directeur van OLCO, kwam het nieuwe zwembad op Campus De Braak al een stap dichterbij. Inmiddels is de bouwplaats ingericht en zijn de funderingspalen geboord. Momenteel is de aannemer bezig met het aanbrengen van de funderingen en de vloeren van de zwembaden. Zie hieronder de fantastische luchtbeelden gemaakt door Drone-Up.

Tot aan de bouwvak zal de aannemer met betonwerkzaamheden bezig zijn. Naar verwachting kan het zwembad na de zomer van 2023 in gebruik worden genomen.

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Bouw zwembad Helmond van start!

Met de onthulling van het bouwbord komt het nieuwe zwembad op Campus de Braak weer een stap dichterbij! Wethouder Sport Harrie van Dijk is meer dan enthousiast: “Heel goed dat de bouw nu van start gaat! Dit nieuwe zwembad voorziet in een belangrijke behoefte, echt álle inwoners van Helmond kunnen hier in de toekomst gebruik van maken.”

Mark Westra, de directeur van OLCO, vult aan: “Wij hebben voor Helmond een zwembad ontworpen dat in de uitstraling en functionaliteit uniek is. Nu start de realisatie waarin we met ons team in deze vreemde tijd een topprestatie moeten leveren om het gebouw te laten verrijzen”. Naar verwachting is het zwembad na de zomer 2023 gereed voor ingebruikname.

De onthulling en een kort interview met de Wethouder en Mark is hier terug te vinden.

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Contractondertekening Zwembad Helmond

Op 22 juli is de overeenkomst getekend voor het ontwerpen en bouwen van het nieuwe zwembad op Campus De Braak in Helmond. Samen met de gemeentesecretaris (rechts) en wethouder (midden) van Gemeente Helmond heeft Mark Westra (links) namens OLCO het project officieel van start laten gaan. Team OLCO ziet de samenwerking en het projectverloop met alle vertrouwen tegemoet, waarmee Helmonders in de zomer van 2023 weer een frisse duik kunnen nemen in een gloednieuw zwembad. Een interview met Mark en architect Jeroen Roumen over de peilers van het ontwerp, de integratie van duurzaamheid en hoe wij gebruikers in dit project begeleiden en opnemen lees je hier.

Ook blikken we terug op de aanbesteding in dit nieuwsbericht, over de dynamiek die het gebouw uitstraalt en de aanpasbaarheid van het ontwerp dat hier naadloos op aansluit!

Mark Westra, wethouder Harrie van Dijk en gemeentesecretaris Erik de Ruiter ondertekenen de overeenkomst

 

Projectupdate Zwembad De Braak in Helmond

Een stap dichterbij de nieuwbouw van zwembad Helmond

De bouw van het nieuwe zwembad op De Braak in Helmond is weer een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W van de gemeente Helmond heeft de bouw en het ontwerp van het nieuwe zwembad gegund aan OLCO Holland Bouw. Het nieuwe zwembad zal een landmark op de nieuwe sport- en beweegcampus worden en daarmee het huidige zwembad aan de Keizerin Marialaan vervangen. De planning is om komend voorjaar te beginnen met de bouw, waarna Helmonders in de zomer van 2023 een frisse duik kunnen nemen in het gloednieuwe zwembad.

Je leest meer in het nieuwsbericht!

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Patrick Spanjersberg

Patrick Spanjersberg

Projectmanager
+31 6 5118 8737

Meer info?

Neem contact op met Patrick Spanjersberg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen en schaatsen onder één dak

Nieuwbouw zwembad/ijshal De Vliet Leiden