De bouw van het nieuwe zwembad op De Braak in Helmond is weer een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W van de gemeente Helmond heeft de bouw en het ontwerp van het nieuwe zwembad gegund aan de gespecialiseerde zwembadbouwer OLCO Holland Bouw. Het nieuwe zwembad zal een landmark op de nieuwe sport- en beweegcampus worden en daarmee het huidige zwembad aan de Keizerin Marialaan vervangen. De planning is om komend voorjaar te beginnen met de bouw, waarna Helmonders in de zomer van 2023 een frisse duik kunnen nemen in het gloednieuwe zwembad.

De gemeente Helmond heeft voor het ontwerp en de bouw van het zwembad een Design & Build-aanbesteding uitgeschreven. Met het ontwerp van OLCO kiest de gemeente voor een optimale samenwerking tussen en gebouw, de openbare ruimte en de verschillende gebruikers. Harrie van Dijk, wethouder Sport van de gemeente Helmond: “Dit nieuwe Zwembad past perfect in de plannen voor de vernieuwde Sportcampus de Braak. Een plek waar voor iedereen, van fanatieke baantjeszwemmers tot gezinnen met jonge kinderen, naar hartenlust kunnen zwemmen. Hier mogen we als Helmond trots op zijn!”

Het ontwerp van OLCO is opgesteld door de Britse architect FaulknerBrowns in samenwerking met diverse regionale partners. Het team van OLCO heeft een ontwerp gemaakt waarin sterk is gekeken naar een hoge mate van comfort, duurzaamheid en functionaliteit dat is gecombineerd met hoogwaardige architectuur en beleving. Het nieuwe zwembad is zo ontworpen dat het aanpasbaar is aan toekomstige ontwikkelingen, toepassing van beweegbare zwembadbodems en de mogelijkheid om in de toekomst functies onder of op het gebouw toe te voegen. Daarnaast is het zwembad geschikt gemaakt voor de sportieve zwemmer als ge

zinnen met jonge kinderen, is het onderhoudsarm en wordt er maximaal gebruik gemaakt van Cradle-to-Cradle gecertificeerde materialen. Dit sluit uitstekend aan op de ambitie van de gemeente en de visie van deze tijd.

Het gebouw zal functioneren als een landmark voor De Braak. Het gebouw straalt een en al beweging uit door toepassing van een unieke en dynamische gevel die er afhankelijk van de lichtinval van kleur verandert en de ronde glazen hoeken van het gebouw die zijn voorzien van verticale vinnen. Achter deze gevel bevinden zich de baden, die zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld. Daarmee creëert OLCO een goed toegankelijke ruimte voor technische installaties en de mogelijkheid om in de toekomst functies aan het gebouw toe te voegen.

De ‘leeflaag’ bevindt zich op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de entree geplaatst met de receptie, horeca, multifunctionele ruimte, het kleedgebied en de baden. Het zwembad is voorzien van een 6-baden wedstrijdbad van 25 meter, een 25×15,4m doelgroepenbad en een 100 m2 peuterbad met verschillende speelelementen. De horeca in het entreegebied heeft volledig zicht op het peuter- en doelgroepenbad. Door het verhogen van het bad zijn mooie zichtrelaties gecreëerd over het park.

 

Meer weten over dit project? Kijk hier