Een feestelijke middag op de bouwplaats van Zwembad De Braak, aan de Rembrandtlaan in Helmond. Op 15 februari werd het behalen van het hoogste punt van het zwembad gevierd. De gemeente Helmond, de zwemverenigingen die het zwembad gaan gebruiken en het team van OLCO met o.a. FaulknerBrowns Architects, BMV, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp en IV-Bouw, waren samen op de bouw aanwezig om bij deze mijlpaal stil te staan. Wethouder van Dijk van de gemeente Helmond en directeur van bouwer OLCO Mark Westra spraken de aanwezigen toe en onthulden een geveldoek. Met dit geveldoek is de naam van het complex nu ook officieel op de bouwlocatie gepresenteerd. Over het bereiken van het hoogste punt stelde wethouder Van Dijk: “We hebben jaren over het nut en de noodzaak gesproken en nu is dan eindelijk -de opening van- in zicht; een toekomstbestendig, duurzaam en bovenal toegankelijk zwembad.”

Mark Westra (directeur OLCO) en Harrie van Dijk (Wethouder Sport Gemeente Helmond) onthullen het geveldoek op de bouwlocatie aan de Rembrandtlaan.

Duurzame hoogwaardige architectuur

In mei 2021 is OLCO geselecteerd als bouwer voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe duurzame zwembad. Het Britse architectenbureau FaulknerBrowns heeft voor OLCO het ontwerp opgesteld voor het gebouw op de campus. Hierin is sterk gekeken naar een hoge mate van comfort, duurzaamheid en functionaliteit dat is gecombineerd met hoogwaardige architectuur en beleving.

Op de eerste verdieping zijn een 6-banen wedstrijdbad, 25×15,4m doelgroepenbad en een 100m2 peuterbad met speelelementen te vinden. Daarnaast bevinden zich hier ook de horeca, receptie en enkele multifunctionele ruimten. Vanaf de tweede verdieping zal de tribune naar het wedstrijdbad toegankelijk zijn. Op maaiveld zijn de installaties opgenomen.

Een rondgang over de bouw met de gebruikersgroepen en het projectteam.

De realisatie

Het ontwerp is de laatste maanden van papier naar de praktijk gebracht. Zo is in het voorjaar van 2022 de fundering geplaatst en werden de contouren van de bassinwanden van de baden zichtbaar. Inmiddels zijn de verdiepingsvloeren geplaatst en onthult de staalconstructie de gebouwomvang. En ook de uitstraling wordt steeds tastbaarder nu de unieke geveldelen en de eerste houten spanten geplaatst worden. Mark Westra “in deze uitdagende tijd voor de bouw als gevolge van de energiecrisis en Oekraïne oorlog bereiken we toch goede voortgang in de realisatie en zijn we trots dat we dit bijzondere mooie zwembad De Braak kunnen realiseren”

Nu het hoogste punt is bereikt, zullen de werkzaamheden ook snel naar binnen verplaatsen. Denk aan het plaatsen van interne wanden en deuren, het plaatsen van de installaties en het aanbrengen van de frisse en lichte interieurafwerking. Al met al geeft het zwembad zo steeds meer van zijn karakter en ruimtes prijs. Het zwembad zal zijn deuren in het najaar voor de Helmonders openen.

Meer weten over dit project?Kijk hier

Foto’s door Dave van Hout