Voor de Gemeente Haarlem heeft OLCO een circulaire en toekomst bestendige sporthal ontwikkeld. De sporthal is gerealiseerd naast het schoolgebouw Het Schoter en gekoppeld aan de kelder en begane grond van de school. Het gebouw bestaat uit een grote zaal die deelbaar is in drie velden, waarmee het het gebruik als volleybalzaal uitermate dient. Daarnaast is er een kleinere sportzaal gerealiseerd. Op de 1e verdieping bevindt zich een horecaruimte met toegang tot de vaste tribune met goed zicht op de grote zaal, uitbreidbaar tot een tribune doorlopend tot de sportvloer. Overdag, met jeugdwedstrijden of toernooien, is dit een prachtige lounge bar, en ’s avonds of met feesten een bruine kroeg. De horeca geeft intimiteit en gezelligheid en een modern frame waarbinnen de verenigingen een eigen signatuur zullen aanbrengen.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Yvonne van Gennip Hal geopend!

Afgelopen week, vrijdag 10 juni, opende de Yvonne van Gennip Hal officieel haar deuren. Al enige tijd was de sporthal in gebruik door de school Het Schoter en VC Spaarnestad, maar nu is het met een feestelijke samenkomst officieel geopend!

Niemand minder dan de Olympisch oud-Haarlemse schaatskampioene Yvonne van Gennip mocht het startschot geven. Zij is in de omgeving van de nieuwe sporthal opgegroeid en heeft hier al veel sportieve herinneringen opgedaan. Des te mooier dat sportief Haarlem dit stokje nu van haar overdraagt en op haar beurt hier gezamenlijk sportieve herinneringen creëert. Haarlemmers zullen immers nog jaren plezier beleven aan deze toekomstbestendige sporthal. Wethouder Sport Eva de Raadt is daarmee met recht “enorm blij en trots” dat de Yvonne van Gennip Hal nu in gebruik is. “Het is een prachtige aanwinst, ook nog eens compleet volgens alle duurzaamheidseisen.”.

OLCO kijkt met trots naar het circulaire en toekomstbestendige eindresultaat. De bouw begon in januari 2021 en inmiddels zien we veel gelukkige gebruikers, van sporter en leerling tot bezoeker en leraar. Zo hebben de examenleerlingen van Het Schoter hun examens al afgelegd in de hal. Fantastisch om te zien hoe een verscheidenheid aan gebruikers hier op deze wijze de sporthal intensief en met enthousiasme in gebruik heeft. Graag wensen wij de Gemeente en alle gebruikers nog veel sportplezier toe in de Yvonne van Gennip Hal!

Meer projectupdates van dit project

Doel opdrachtgever

De Gemeente Haarlem heeft een duidelijke ambitie om in Haarlem een fraaie sporthal te realiseren welke gekoppeld wordt aan de naastgelegen school Het Schoter. De gemeente wil ook de sportverenigingen goed tot hun recht laten komen en tegelijkertijd zo maximaal mogelijk rekening houden met de omwonenden. Het creëren van draagvlak en verantwoordelijkheid van al deze betrokken partijen staat bij de ontwikkeling door ons centraal. De Yvonne van Gennip hal geeft een maatschappelijke impuls aan Haarlem. De realisatie van de nieuwe sporthal is circulair, onderhoudsarm en energiezuinig en heeft de potentie om de ambitie van de gemeente naar haar inwoners goed in te vullen. De hoofdgebruikers van de nieuwe sporthal zijn VC Spaarnestad en scholengemeenschap Het Schoter. Daarnaast is het sportcomplex te huren door lokale verenigingen.

Projecttoelichting

De sporthal is ontworpen in stijl van de Nieuwe Haagse School. De architectuur van de sporthal wordt hierdoor gekenmerkt door baksteen, heldere vlakverdeling met horizontale lijnen en is opgebouwd uit samengestelde volumes. De Nieuwe Haagse School spreekt zich niet alleen uit over architectuur; stedenbouw is ook een belangrijk item binnen deze stroming. Door het creëren van lange zichtlijnen en architectonische elementen in te zetten als landschappelijke elementen ontstaat een uniform geheel op deze bijzondere plek binnen Haarlem. Het vormt het startpunt van de gebiedsontwikkeling Orionweg-Planetenlaan. De nieuwe sporthal wordt gerealiseerd op het terrein achter de middelbare school Het Schoter en heeft een half verdiepte fietsenkelder voor ruim 1100 fietsen.

“Dit gaat een sportcomplex worden waar heel Haarlem trots op zal zijn. Het zal ongetwijfeld omarmd worden door de gebruikers en sporters die onze stad rijk is. Wij kunnen niet wachten om hier in het voorjaar weer te staan met een feestelijke, sportieve opening!”

Michel Rog wethouder Sport van de gemeente Haarlem

Rol OLCO

Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build-overeenkomst. OLCO verifieerde met zijn team gedurende het proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking van de ambities van de indiening en het contract, met een uitgebreide verificatiemethode conform de OLCO methodiek. OLCO is eindverantwoordelijk voor het eindresultaat en het proces hiernaartoe. Hiervoor beheersen wij het project op kwaliteit, budget en risico’s. OLCO is binnen de gestelde kaders ook verantwoordelijk geweest voor het tijdig aanleveren van de toetsen en te accepteren stukken. Hiervoor hebben wij in het team ontwerp- en uitvoeringsdeskundige specialisten die wij gedurende het hele proces betrekken. In dit geval waren dit AGS architecten, IMD constructies, IV-Bouw, Peutz en Mercuur bouw.

Duurzaamheid

De Yvonne van Gennip hal is ontworpen binnen de gedachte van het natuur inclusief bouwen en circulariteit. Onze aanpak geeft invulling aan de biodiversiteit in de omgeving en sluit aan bij de visie van de Gemeente Haarlem. De groene gevel draagt bij aan biodiversiteit en zorgt tevens voor een rustig gevelbeeld richting de buurtbewoners. Daarnaast is de sporthal worden voorzien van een mos sedum dakbedekking voor o.a. de groenbeleving, vermindering van het hitte-eiland en als regenwaterbuffer. Het ontwerp van het gebouw maakt gebruik van 100% circulaire materialen in de gevel, dak en binnen inrichting. Binnen die strenge kwaliteitseisen worden materialen en methoden toegepast volgens onze aanpak, gesplitst naar reduce, re-use en recycle.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Yvonne van Gennip Hal in gebruik genomen!

Een jaar nadat de eerste schop in de grond ging, omarmt Gemeente Haarlem haar nieuwe sporthal aan de Sportweg. Direct naast en direct verbonden met de bestaande school Het Schoter is de Yvonne van Gennip Hal verrezen die zowel scholieren, sportbezoekers als topsporters accommodeert. De hal is vernoemd naar de Haarlemse schaatsster die maar liefst 3 maal goud wist te winnen op de Olympische Winterspelen van 1988. Zij staat nu symbool voor de nieuwe sporthal, waarin haar opvolger als Haarlemse Olympisch volleyballer wellicht al de eerste ballen smasht.

Met het hele team is een compacte sporthal gecreëerd die de bestaande Beijneshal vervangt en de gebruikers huisvest in 2 sportzalen, een warme horeca en ruime tribunes. De koppeling die daarnaast gemaakt is met de school geeft het project extra kwaliteit en werkt synergiemogelijkheden vrij waarop de toekomstige renovatie van het schoolgebouw kan aansluiten. De gerealiseerde ambities betreft materiaalinpassing, duurzaamheid en circulariteit zijn absoluut hoog gebleven en op termijn zullen de gebruikers, de gemeente én de Haarlemmers hiervan profiteren!

Team OLCO heeft inmiddels het gebouw overgedragen aan de gemeente. Afgelopen maandag zijn de eerste lessen gegeven en komend weekend worden ook de eerste officiële volleybalwedstrijden gespeeld. Een fantastische mijlpaal voor het hele team! Wij rekenen er uiteraard op dat dit complex dé sportplek is voor alle Haarlemmers, van scholier en topsporter tot sportliefhebber en vrijwilliger.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Bouw Yvonne van Gennip hal nadert het eindpunt

De bouw van de Yvonne van Genniphal in Haarlem zit in de laatste fase. In een dynamische tijd is er hard doorgewerkt met als resultaat een oplevering die nadert. Eind september vierden we het hoogste punt en sindsdien is het karakteristieke metselwerk nagenoeg afgerond en zijn tribunes en horeca opgezet. Ook op sportvlak is doorgewerkt; de kleedruimtes zijn ontstaan en zijn de sportvloeren geplaatst. In de laatste maand wordt er met eenzelfde instelling richting oplevering toegewerkt. Het metselwerk is zo goed als klaar, waarbij de connectie met de bestaande school zo goed als is afgerond en de karakteristieke klok snel wordt geplaatst.

In januari richten we ons tot de oplevering en de openbare ruimte zal aansluitend snel door de gemeente ingericht worden. Op deze manier krijgt het complex de entree en uitstraling die in het plan voorzien is. Wij kijken met trots terug op een intensief bouwjaar in Haarlem en gaan met goede moed de oplevering tegemoet!

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

De Yvonne van Gennip hal bereikt zijn hoogste punt!

Op 29 september is het bereiken van het hoogste punt op de bouw gevierd. Team OLCO, zijnde Mercuur Bouw, AGS Architects, iv-bouw, Peutz, IMD en HoffmanDME, was op de bouw om samen met gemeente Haarlem en betrokkenen dit moment te markeren. Daarom zijn de vlaggen van OLCO en Gemeente op het hoogste punt gehesen.

Mark Westra, directeur van ontwikkelaar OLCO, stelt: “Met dit sterke team en in goede harmonie met de gemeente is het bereiken van het hoogste punt een fantastische mijlpaal in deze tijden van alle hectiek in de bouwsector. De uitvoering verloopt zeer intensief en het wordt spannend om het streven van ingebruikname in januari te halen. Het team werkt keihard en de eindsprint is ingezet!”.

Ook de wethouder van de gemeente is bijzonder tevreden: “Dit gaat een sportcomplex worden waar heel Haarlem trots op zal zijn. . Het zal ongetwijfeld omarmd worden door de gebruikers en sporters die onze stad rijk is. Wij kunnen niet wachten om hier in het voorjaar weer te staan met een feestelijke, sportieve opening!”

Meer lees je in het persbericht op onze website!

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

De bouw van de nieuwe sporthal in Haarlem gaat de hoogte in!

In Haarlem worden stappen gezet in de bouw van de nieuwe sporthal. Sinds enkele weken worden de contouren van het complex namelijk duidelijk met de kalkzandsteenwanden die geplaatst worden. Sinds een week gaat het complex ook de hoogte in met het optrekken van de staalconstructie, die in de zomer ook de hoogtelijnen van het complex aan zal geven. Duijff Dienstverlening heeft het proces op locatie voor ons in beeld gebracht.

Na de bouwvak kijken we verder naar het plaatsen van de dakbedekking en metselwerk, waarna er al snel een wind- en waterdicht complex zal staan. Een mooi vooruitzicht, waarmee er binnen gewerkt zal kunnen worden. Zo komt de stap naar het binnen sporten alsmaar dichterbij!

 

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Sporthal De Schoter in Haarlem komt op het maaiveld!

De werkzaamheden rondom De Schoter in Haarlem volgen de laatste maanden snel op. Dit resulteert in de afronding van de kelderbouw en markeert het begin van de bovenbouw!

De laatste maand is de wapening namelijk aangebracht en zijn de keldervloeren en -wanden gestort voor de ondergrondse fietsenstalling. Ook is de onderstempeling geplaatst, waarna afgelopen week de breed- en kanaalplaatvloeren zijn geplaatst. Met de afronding van de kelderbouw is het tijd om omhoog te kijken. Snel zullen namelijk het kalkzandsteen en de staalconstructie boven het maaiveld te zien zijn.

Het volledige proces is perfect in beeld gebracht door Duijff Dienstverlening.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Eerste maand bouwen in Haarlem zit erop!

De eerste maand bouwen in Haarlem zit erop! Een maand waarin de schroefpalen voor de sporthal zijn geplaatst en de keldervloer voor de half-verdiepte fietsenstalling tot stand begint te komen. Later zullen ook de kelderwanden geplaatst worden en zal de aansluiting met de school Het Schoter gestalte krijgen. Deze koppeling vormt een bijzondere pijler in het ontwerp en het gebouwconcept. Wordt vervolgd!
Nieuwsgierig naar het ontwerpproces? Een terugblik op deze fase en meer informatie over het ontwerp vind je nu ook hier op onze website!

Zie hieronder de foto’s gemaakt door Duijff Dienstverlening.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

De bouw van De Schoter van start!

In Haarlem is met de ingang van het nieuwe jaar ook de bouwfase gestart van sporthal De Schoter. De karakteriserende ontwerpstijl – Nieuwe Haagse School -, circulariteit en het natuur-inclusief bouwen vormen de basis van het ontwerp dat een maatschappelijke impuls aan Haarlem zal geven!

De aanwezigheid van de school en de nieuwe doelgroepen die aangesproken worden, vergen een optimaal gebouwconcept. Een mooie uitdaging met een enthousiast team en een prachtig ontwerpresultaat! Lees hier meer over het proces.

Projectupdate Yvonne van Gennip hal in Haarlem

Bouwbord De Schoter is onthuld

De bouw van de nieuwe sporthal aan de Sportweg in Haarlem staat te beginnen! Het bouwbord is op 27 november door wethouder Merijn Snoek (Sport) en Mark Westra (OLCO) onthuld en binnenkort is de overdracht van het werkterrein.

De start van de bouw volgt direct na de jaarwisseling in januari wanneer de bouwwerkzaamheden beginnen. In de zomer van volgend jaar wordt het hoogste punt bereikt en rond september is de sporthal al wind- en waterdicht. En de oplevering? Die staat gepland in december 2021 om de gebruikers direct in 2022 in de nieuwe sporthal te laten sporten.

Zie hieronder de foto’s, gemaakt door Duijff Dienstverlening. Meer foto’s vind je hier.

 

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur-eigenaar
+31 6 2909 8878

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond