Tijenraan is begin 2018 geopend. Het vormt een multifunctioneel sportcentrum dat de inwoners nog meer stimuleert te sporten, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Het Tijenraan is een knooppunt waar de recreatieve sporters, sportverenigingen en sportonderwijs elkaar ontmoeten en ook functies als fysiotherapie en de biljartvereniging een plekje hebben.

Projectupdate Sportcentrum Tijenraan in Raalte

Opening Tijenraan Raalte

Na 4,5 jaar intensief het project begeleid te hebben is een topprestatie op duurzaam vlak behaald! Voor de gemeente Raalte een project van Aannemer Vaessen en architect Slangen+Koenis. Het was een leuke opening!

 

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Sportcentrum Tijenraan is van grote betekenis voor Raalte en heel Salland, maar was sterk verouderd. De gemeente Raalte heeft met Tijenraan een multifunctioneel sportcentrum gerealiseerd dat de komende decennia als centrum in de gemeente fungeert waar sporters en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

In 2012 heeft de gemeenteraad het voornemen geuit om het huidige Tijenraan te vernieuwen tot een multifunctioneel sportcentrum. Een sportcentrum dat in de toekomst de inwoners nog meer stimuleert te sporten, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Voorwaarde hierbij is dat het nieuwe sportcentrum op lange termijn betaalbaar moet blijven. Door extra te investeren in duurzaamheid is Tijenraan gerealiseerd binnen de sportbegroting, inclusief de taakstellende bezuinigingen.

Projecttoelichting

Het totale project beslaat 8.900m2 BVO bestaande uit een drietal baden, 2 sporthallen, fitness en fysiotherapie, een uitgebreide horeca en kantoorhuisvesting voor Sportbedrijf Raalte. In het zwembadgedeelte is er een wedstrijdbassin van 25x17m te gebruiken voor baanzwemmen, waterpolotraining en synchroonzwemmen. Een therapiebassin van 8x12m is aanwezig inclusief luie trap en beweegbare bodem. Hiermee kan het ook geschikt worden gemaakt voor baby- en peuterzwemmen. Ten slotte is er een multifunctioneel bassin van 15x10m voor de verschillende doelgroepen, te weten onder andere recreatiezwemmers, baby- en peuterzwemmers en vrij zwemmers

Tevens zijn twee sporthallen aanwezig van 28x24m en 24x24m en beide 7m hoog. Door twee zalen gerealiseerd te hebben, kan het complex gelijktijdig voor volleybal- en handbalwedstrijden gebruikt worden en is ook akoestiek voor beide activiteiten in acht genomen. De zalen worden ook als basketbal-, badminton- en onderwijsfunctie gebruikt.

Ten slotte is er ruimte geboden voor een fitness met fysiobehandelkamers, een biljartruimte, een uitgebreide horeca, een kantorenvleugel te gebruiken door het Sportbedrijf en een beachvolleybalveld. De tribune voor minimaal 350 personen accommodeert tevens het publiek dat de verschillende wedstrijden wenst te bekijken.

Rol OLCO

OLCO heeft samen met de gemeente, het sportbedrijf en de verschillende gebruikers een PvE (programma van eisen) opgesteld. Naar aanleiding hiervan is een aanbesteding gehouden voor een geïntegreerde contractvorm waarin zowel het ontwerp als de realisatie en het meerjarig onderhoud en energiegarantie is opgenomen. Op basis van de total cost of ownership (TCO) benadering is de exploitatieraming door OLCO opgesteld. Het gebouw is binnen de vooraf door OLCO geraamde financiële ramingen gerealiseerd.

Duurzaamheid

Voorwaarde bij de ontwikkeling is dat het sportcentrum op lange termijn betaalbaar moet blijven. Door te investeren in duurzaamheid is Tijenraan gerealiseerd binnen de sportbegroting, inclusief de taakstellende bezuinigingen. Duurzaamheid is ook belegd in het Programma van Eisen, in de vorm van de vier pijlers people, planet, profit en process. Dit resulteert onder andere in een GPR van 8,8 en installaties die het gebouw energiezuinig[ maken. Hierbij is onder ander gebruik gemaakt van een koppeling met de rioolwaterzuiveringsinstallatie die aan de andere kant van de provinciale weg is gesitueerd. De warmte die hier beschikbaar is, wordt gebruikt om het energieverbruik van het sportcentrum te reduceren.

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectmanager
+31 6 2159 3838

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond