Het oude zwembad de Koerbelt was een zwemaccommodatie in Rijssen dat beschikte over een binnen- en buitenbad. Deze zwemaccommodatie had in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaan. In de jaren ’60 werd het buitenbad gerealiseerd, waarna het zwemcomplex in de jaren ’70 en ’80 werd uitgebreid met een overdekt recreatiebad en een 25-meter wedstrijdbad. Dit zwembad voldeed niet meer aan de hedendaagse standaarden op het gebied van functionaliteit en duurzaamheid. Daarnaast werd het zwembad te klein bevonden, omdat alle verenigingen en doelgroepen van een relatief smal wedstrijdbad gebruik moesten maken.

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Na het binnenbad zijn nu ook het buitenbad en spraypark van de Koerbelt geopend!

Op 1 juni opende het energiepositieve zwembad de Koerbelt voor het eerst haar deuren. Het groene ontwerp, zowel door zijn landschappelijke inpassing als door het behaalde duurzaamheidsniveau, is met hoge kwaliteit gerealiseerd en uiteindelijk tot een succes geworden. Het buitenterrein liet echter nog even op zich wachten. 1 maand later, op 1 juli, zijn het buitenbad en spraypark ook officieel geopend. Er wordt de komende maanden nog wel gewerkt rondom het complex om de het buitenterrein volledig in te richten en het oude zwembad te slopen, maar met de warme temperaturen deze zomer is het openen van het buitenbad en spraypark een welkome verkoeling!

Recent plaatsten wij een artikel over het succes van de Koerbelt en het proces daarnaartoe. Van een TCO-benadering naar duurzaamheidspakketten, met uiteindelijk een fantastisch resultaat waar de gebruiker graag komt en dat voor de gemeente ideaal is in beheer en exploitatie. Dit artikel lees je hier.

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Gemeente Rijssen-Holten heeft eind 2017 besloten om het zwembad de Koerbelt te vervangen door een nieuw binnenbad, waarbij het 50 meter buitenbad wordt gerenoveerd en het recreatiebad wordt vervangen door een spraypark. Het bestaande zwembad is open gebleven tot het nieuwe zwembad in mei 2023 werd opgeleverd. De gemeente heeft zich als doel gesteld een zeer duurzaam zwembad te realiseren dat energieneutraal is. Begin 2020 is een Bouwteam samengesteld om het nieuwe zwembad uit te werken. De bouw van het zwembad is gestart in het najaar van 2021.

Projecttoelichting

Het nieuwe zwembad bestaat uit een wedstrijdzaal met een wedstrijdbad van 25 x 21 meter en een recreatiezaal met een instructiebad van 25 x 10,4 meter, waterglijbaan, whirlpool en peuterbad. Zowel het wedstrijdbad als het instructiebad zijn voorzien van een beweegbare bodem. Het bestaande 50-meter buitenbad is gerenoveerd. Hierin zijn verschillende verlopen aangebracht om het voor verschillende gebruikers inzetbaar te maken. Zo kunnen in één bad de kleinsten spelen in ondiep water en de liefhebbers gebruik maken van de nog te realiseren duiktoren.

Eveneens is er buiten een nieuw spraypark met ligweide gerealiseerd dat overloopt in een bos- en heidegebied. Met onder meer ook het gebruik van grote vliesgevels, is de aanwezigheid van de uitgebreide natuurgebied in volle potentie betrokken in het ontwerp. Het zwembad is ten slotte voorzien van een uitnodigende horeca, dat zowel uitzicht biedt op de binnenbaden als de ligweide met het 50-meterbad en het achterliggende natuurgebied.

Rol OLCO

OLCO heeft in 2017 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Gedurende de haalbaarheidsstudie heeft OLCO onderzoek gedaan naar verschillende varianten. In samenspraak met verschillende gebruikersgroepen is er een integraal advies geschreven voor een verdere uitwerking. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is een Programma van Wensen opgesteld en heeft OLCO als zwembadadviseur zitting genomen in het Ontwerpteam. Vanaf het voorjaar van 2020 heeft OLCO het complete bouw- en projectmanagement verzorgd.

Duurzaamheid

Het project is all-electric uitgevoerd. De gemeente heeft als doel gesteld het gebouw energieneutraal uit te voeren. Door een energetische hoogstaand ontwerp, energieopwekking door PV panelen en zonnecollectoren, het toevoegen van speciaal ontwikkelde technieken en een duurzaamheidskelder voor thermische en elektrische energieopslag is de ambitie van de gemeente zelfs overtroffen en is er een energiepositief zwembad gerealiseerd. Uniek in Nederland!

 

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

De Koerbelt: Energiepositief, in een groene context en nu ook opgeleverd!

Het gistermiddag officieel opgeleverde zwembad de Koerbelt in Rijssen is hét voorbeeld van het realiseren van ambitieuze doelen. In 2017 voerde OLCO een haalbaarheidsonderzoek uit waarin, gezamenlijk met Gemeente Rijssen, de ambitie voor energieneutraliteit is gesteld. Gedurende de ontwerpfase is deze ambitie vervolgens uitgewerkt en zelfs verder uitgebreid. Voor een zwembad is dat écht groots denken!

Het resultaat is een energiepositief zwembad dat bestaat uit een wedstrijdbad en een recreatiezaal met instructiebad, waterglijbaan, whirlpool en peuterbad. Het buitenbad is volledig gerenoveerd en het nieuwe spraypark met ligweide zal zorgen voor een directe connectie met het omliggende bosgebied. Op het terrein is een energiekelder ingepast waarin elektrische en thermische zout accu’s een plek krijgen. Deze innovaties zorgen voor een balans in energieopwekking en energieopslag, waarmee slechts 40.000kWh aangevuld moet worden vanuit het net, en met een teruglevering van 85.000kWh per jaar, is het zwembad dus energiepositief!

De grondslag van deze realisatie is een visie gefocust op plezierig gebruik over de volledige gebruikscyclus en de enorme toewijding van veelal lokale partijen. Dank aan de betrokken partners, bestaande uit Reitsema & partners architecten, Wehrung Architecten BV, AKOR Draisma VOF, Installatiebedrijf G. van Dam, Hollander Techniek, Deerns, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatiegroep. We zijn een duurzaamheidsicoon en referentie voor toekomstige zwembaden rijker!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Het vullen van de baden is gestart, de eindsprint naar oplevering is ingezet!

Afgelopen week is het vullen van de baden in zwembad de Koerbelt in Rijssen gestart. Wethouder René de Koff heeft eigenhandig met de brandslang de eerste liters water in het instructiebad gespoten. Daarmee is de eindsprint naar de oplevering nu echt ingezet. In de aankomende periode worden de afbouwwerkzaamheden uitgevoerd, diverse installaties ingeregeld en de zwembaden geconditioneerd. Ook buiten op het terrein gebeurt nog van alles, zoals de aanleg van het spraypark, aanleg van de ligweide en de bouw van de energiekelder. Over een paar maanden gaat ‘de Koerbelt’ open voor publiek!

Op naar de oplevering met het team bestaande uit Reitsema & partners architecten, AKOR Draisma Bouw, Wehrung Architecten BV, Van Dam, BIM4ALL, Hollander Techniek, Deerns, Lucassen bouwconstructies en Loohuis Installatiegroep!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Wind- en waterdicht!

De bouw van het nieuwe Zwembad de Koerbelt in Rijssen gaat voorspoedig.  In de afgelopen weken zijn alle vliesgevels voorzien van glas en is het dak gedicht, zodat het zwembad wind- en waterdicht is. Daarnaast is er gestart met de afwerkingen, waaronder het tegelwerk in de zwemzalen en kleedkamers en het ophangen van de houten latten plafonds in de zwemzalen. Zie de fantastische video van JT Media hieronder!

Ook buiten zijn sinds deze week de werkzaamheden gestart voor de ligweide. De grond wordt bewerkt en de aanleg van het spraypark is begonnen, zodat er vanaf het voorjaar een mooie groene ligweide ligt, waarop de bezoekers tijdens het buitenseizoen kunnen recreëren!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Groen Doen: duurzaam, energiepositief zwembad De Koerbelt

De bouw van Zwembad de Koerbelt, ontworpen door architectenbureau Reitsema & partners, krijgt steeds meer vorm, doordat er op de bouwplaats hard gewerkt wordt door alle partijen die bij de uitvoering betrokken zijn!

Bouwupdate

Vlak voor de zomer is nog het hoogste punt gevierd. Sindsdien zijn onder leiding van AkorDraisma onder andere de dakplaten inclusief de dakbedekking aangebracht, worden de vliesgevels en luifels gemonteerd, en zijn de tegelwerkzaamheden in het wedstrijd- en doelgroepenbad volop bezig. Van Dam Groep, verantwoordelijk voor de  W-/ en E-installaties, is druk bezig met het plaatsen en monteren van onder meer de luchtbehandelingskasten en kanalen. Ook de montage van de zwembadinstallaties door Hollander Techniek loopt; momenteel wordt het leidingwerk voor het buitenbad gelegd.

Eerste energiepostief zwembad van Nederland

‘Achter de schermen’ gebeurt ook nog genoeg om de Koerbelt het meest duurzame en innovatieve zwembad van Nederland te maken. Het dak wordt vol gelegd met zonnepanelen, waarvan de opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in 5 elektrische accu’s en op de juiste momenten wordt verdeeld over het zwembad. Door 56 heatpipes op het terrein wordt het hele jaar door voldoende warmte gecreëerd om het zwembad te verwarmen. Het overschot aan warmte wordt opgeslagen in 20 thermische zout accu’s. Deze accu’s zijn in staat om warmte (120°C) gedurende een aantal maanden op te slaan. Deze innovaties zorgen voor een balans in de energieopwekking en energieopslag, waarbij er jaarlijks 85.000 kWh terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet en slechts 40.000 kWh van het elektriciteitsnet nodig is. Alles draagt bij om het zwembad energie positief te maken. Dat is nog eens Groen Doen!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

De Koerbelt bereikt hoogste punt!

De nieuwbouw van Zwembad De Koerbelt heeft op vrijdag 15 juli het hoogste punt bereikt, nadat afgelopen najaar is gestart met de bouw. Deze mooie mijlpaal werd gevierd met betrokkenen bij de ontwerpfase en uitvoering, de medewerkers van het bestaande zwembad en de omwonenden. Wethouder Rob de Koe hees de vlag om het hoogste punt te markeren, en zei triomfantelijk: “Dit wordt het eerste energiepositieve zwembad van Nederland!”

In de afgelopen weken is ook de staalconstructie geplaatst. Het plaatsen van de 32 meter lange stalenliggers is door JT-media en Drone-aan-huis prachtig vastgelegd met een drone. Doordat de staalconstructie staat zijn de contouren en afmetingen van het nieuwe zwembad goed te zien. Na de bouwvakantie worden de dakplaten op de zwemzalen gelegd en zullen luifels en de gevels langzamerhand opgebouwd gaan worden. Nog genoeg te doen dus!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Tegelwerk buitenbad De Koerbelt afgerond

Het bestaande buitenbad van zwemcomplex De Koerbelt in Rijssen is volledig voorzien van nieuw tegelwerk! In mei is de start gemaakt door Rietmeijer Tegels en inmiddels is de tent weggehaald. De status bij start, het verloop én het eindresultaat zijn door JT Media weer fantastisch in beeld gebracht met een timelapse en dronebeelden.

Op de bouwplaats gebeurt de laatste dagen voor de bouwvak sowieso nog een hoop. Zo zijn de installatiewerkzaamheden bezig, zijn de houtskeletbouwwanden onlangs geplaatst, wordt er in het binnenzwembad gemetseld en wordt momenteel de staalconstructie opgebouwd, zodat ook al op het dak de eerste dakplaten gelegd kunnen worden. Zo zet AkorDraisma voor de bouwkundige werken, Van Dam Groep voor de E-/W-installaties en Hollander Techniek voor de zwembadinstallaties de puntjes nog even op de ‘i’ voordat we met vakantie gaan!

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Bouw zwembad Rijssen verloopt spoedig

De bouw van het duurzame en toekomstbestendige zwembad in Rijssen begon in november van afgelopen jaar. Inmiddels is er op locatie veel vooruitgang geboekt. JT Media heeft dit op spectaculaire wijze in beeld gebracht in het prachtige voorjaarszonnetje!

De afgelopen maanden zijn de ruwbouwwerkzaamheden in de kelder en baden uitgevoerd, waaronder het storten van de betonvloeren en betonwanden. De betonvloeren in de zwemzalen zijn geplaatst. Voordat de kelder werd dichtgelegd zijn de zandfilters voor de waterbehandeling in de kelder gehesen en op de juiste plek gezet.

Nu werken we door op het maaiveld met onder andere het voorbereiden voor het afstorten van de betonvloeren in de zwemzalen en de funderingswerkzaamheden ter plaatse van de kleedkamers en horeca zodat ook daar de vloeren gelegd kunnen worden. Tijd voor de opbouw dus!

Ook voor de renovatie van het buitenbad is het nodige gebeurd. In het bad is een nieuwe betonvloer over de bestaande vloer gestort, zijn de bestaande betonwanden gestraald en zijn er nieuwe badranden incl. overloopgoten gestort. Daardoor worden vanaf nu de voorbereidingen voor tegelwerkzaamheden in het buitenbad gemaakt.

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Het is begonnen: de bouw van het nieuwe zwembad in Rijssen

De bouw van een duurzaam, toekomstbestendig zwemcomplex in Rijssen is van start. De bouw van De Koerbelt, met een reeks aan duurzame voorzieningen, is gestart met een starthandeling onder toeziend oog van een groot aantal betrokkenen. In 2013 werd al gesproken over de toekomstbestendigheid van de gemeentelijke zwembaden in de gemeente en nu staan we aan de voet van een bijzonder duurzaam zwemcomplex dat hieruit voortvloeit. “Een duurzaam zwembad, een primeur voor Nederland”, zo vertelt Giel ten Berge, projectleider van de gemeente Rijssen-Holten.

Duizend zonnepanelen op het dak en vijftig zonnecollectoren zorgen voor meer energieopwekking dan het bad zelf nodig heeft. Het energieneutrale zwembad zal zorgen voor lagere exploitatiekosten waardoor de toegangsprijs van het zwembad gelijk kan blijven. Dat is bouwen met een lange termijn perspectief. “Daarnaast is niet enkel gekozen voor ‘gewone’ duurzaamheid, maar ook esthetische duurzaamheid”, zo vertelt architect Theo Reitsema. Het transparante ontwerp met veel glas moet zorgen voor een verbinding met de natuur die in volop rondom het zwembad te vinden is. En het complex moet er tientallen jaren blijven staan. Kortom: aan de ambities ligt het niet en met een lokaal bouwteam is OLCO als bouw- en projectmanager meer dan enthousiast deze nu in een uiterst groene omgeving te realiseren!

Foto’s: Gemeente Rijssen-Holten

Projectupdate Zwembad de Koerbelt in Rijssen

Zwembad De Koerbelt in Rijssen nadert afronding ontwerpfase

In 2017 besloot Gemeente Rijssen-Holten om het oude bad De Koerbelt te vervangen voor een nieuwbouw. In opdracht van de gemeente Rijssen-Holten heeft architectenbureau Reitsema & Partners een zeer duurzaam gebouw ontworpen welke aansluit bij de landschappelijke eigenschappen van de omgeving. Hiermee is invulling gegeven aan de gewenste voorzieningen, zijnde een 25-meter wedstrijdbad en een 25-meter instructiebad. Tevens wordt het buitenbad gerenoveerd en zal het bestaande recreatiebad vervangen worden voor een volledig uitgerust spraypark. Vanaf begin 2020 is er een bouwteam samengesteld waarmee het ontwerp verder is uitgewerkt. Het laatste ontwerp zal binnenkort het akkoord ontvangen.

Ondertussen is er ook een start gemaakt met het gereedmaken van het terrein. Door AKOR (in dit project samen met Draisma als bouwteampartner betrokken) zijn als eerste stap hiervoor de nodige bomen gekapt, die vanuit natuur-oogpunt in gelijke aantallen ook weer teruggeplaatst worden. De natuur vormt immers een bijzonder element in dit ontwerp doordat de ligweide overloopt in het achterliggende natuurgebied. De nieuw te planten bomen dragen bij aan dit uitgangspunt. De volgende stap is het slopen van de bestaande kleedruimtes en het recreatiebad en het bouwrijp maken van het terrein. Na de zomervakantie zullen de bouwwerkzaamheden echt beginnen.

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectmanager
+31 6 2159 3838

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond