In opdracht van Gemeente Katwijk is op het buitenterrein van het 40 jaar oude Aquamar een nieuw zwembad ‘Aquamar’ ontwikkeld. Het nieuwe zwembad vervangt het verouderde zwembad. Het nieuwe zwembad is een duurzaam zwembad voor een zeer brede doelgroep: van de recreatieve zwemmer tot topsporters. Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design, Build & Maintain–overeenkomst. Naast de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de realisatie, is een onderhoudscontract voor een periode van 15 jaar afgesloten. Het nieuwe zwembad is opgeleverd in juni 2018.

 

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Tegellegging zwembad Aquamar

Op maandag 8 april hebben wethouder Adger van Helden, oud-wethouder Krijn van der Spijk, directeur van Sportbedrijf Katwijk Vincent Venloo en oud-directeur van Sportbedrijf Katwijk Dick van der Bent een speciale tegel geplaatst op de plek waar in februari 2017 een tijdcapsule is begraven.

 Lees het artikel op de website van Gemeente Katwijk

 

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Ambitie vanuit Gemeente Katwijk was om een zwemcomplex voor alle Katwijkers te realiseren; hiertoe moest zwemmen optimaal gefaciliteerd worden voor de inwoners van Katwijk en haar bezoekers van buiten de gemeente. Bij de ontwikkeling stond het creëren van draagvlak en verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen daarom centraal. Een toekomstbestendig, onderhoudsarm en energiezuinig zwemcomplex was het doel, dat potentie heeft de ambitie van de gemeente naar haar inwoners goed zichtbaar te maken. OLCO heeft hierop ingespeeld met een initiatiefweek om de betrokkenen te leren kennen. De visie van OLCO sluit hierop aan door open en transparant de dialoog aan te gaan om het project samen te realiseren.

Verder is zwemmen niet alleen een doel op zich, maar heeft ook een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Het nieuwe zwembad is ontworpen als een plek waar inwoners van Katwijk en bezoekers van buiten in alle leeftijden terecht kunnen om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Zo is het optimaal geschikt voor baanzwemmers, waterpoloërs, gezinnen met kinderen en ouderen.

Projecttoelichting

Het zwemcomplex bestaat uit het vier baden. Het wedstrijdbad is 35×25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden en korte baan zwemwedstrijden. Het multifunctionele bad van 25×12,5m groot is voorzien van een beweegbare bodem, zodat het bad voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Het naastgelegen recreatiebad van 375 m2, in combinatie met een 100 m2 kleuter- en peuterbad, biedt ruimte voor bezoekers van alle leeftijden. In het recreatiebad zijn aanvullend een whirlpool,  een warmtebassin en een stoomcabine geïntegreerd. Naast de baden bevindt zich in de recreatiehal een waterglijbaan met een lengte van 75m. Op de ligweide is ruimte gereserveerd voor een waterspeelplaats. De horecagelegenheid beschikt over 3 verkooppunten. Het eerste punt is gekoppeld aan de centrale entreehal en kan gebruikt worden door alle bezoekers, en de overige punten zijn bij het recreatiebad en de ligweide voorzien.
Het duurzame gebouw biedt ten slotte uitstekende bouwfysische condities en veel ruimte voor alle doelgroepen. In het ontwerp is tevens veel aandacht besteed aan het interieur, waar typisch Katwijkse elementen in terugkomen.

Rol OLCO

OLCO-Sportsphere, een combinatie van OLCO en twee aannemers: Heerkens van Bavel en Remmers Bouwgroep, is de Design, Build en Maintain-aannemer van het project. Binnen deze combinatie heeft OLCO de rol van proces- en projectmanager vertolkt. OLCO was hier het aanspreekpunt voor de Gemeente Katwijk en Sportbedrijf Katwijk. Daarnaast heeft OLCO het project van ontwerp tot realisatie gecoördineerd, alsmede het momenteel verantwoordelijk is voor het meerjarig onderhoud.

Duurzaamheid

Met een GPR-score van 9 scoort het Nieuwe Aquamar hoog op het gebied van duurzaamheid. Door de oriëntatie en de verhouding van open en gesloten geveldelen te optimaliseren, in combinatie met een uiterst hoge isolatiewaarde van de gevel en de toepassing van HR++ glas, wordt de energievraag tot een minimum gereduceerd. Op de daken zijn PV-panelen aangebracht voor lokale opwekking van energie. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED, wat leidt tot een forse reductie van het energieverbruik en minder onderhoud. De ventilatie in de zwemzalen is eveneens uiterst duurzaam door gebruik te maken van het BaOpt-systeem. De voordelen van het BaOpt-systeem ten opzichte van een traditioneel ventilatie systeem zijn onder andere: lager energieverbruik, geen luchtkanalen in het zicht en een homogenere luchtopbouw.

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Drone film tijdens de bouw zwembad Aquamar

Weer een prachtige drone film! De voortgang mooi in beeld gebracht.

Bekijk HIER de film

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Voortgang bouw film

De voortgang van de bouw van het zwembad aquamar is met drone beelden mooi in beeld! Zo zien we onze eigen projecten ook niet vaak!

Volg de LINK voor de film

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Bouwbord geplaatst zwembad Aquamar

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het zwembad Nieuw Aquamar zijn in volle gang. En daar hoort een mooi bouwbord bij!

 

Projectupdate Aquamar in Katwijk

Tekenmoment zwembad Katwijk

De gemeente Katwijk en OLCO-Sportsphere tekenen de overeenkomst voor de Design, Build en Maintain van het duurzame zwembad. We gaan met veel enthousiasme van start!

 

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Paul van Dorst

Paul van Dorst

Projectmanager
+31 6 2159 3838

Meer info?

Neem contact op met Paul van Dorst, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond