In opdracht van Farys en Stad Oostende heeft OLCOSportsphere een nieuw stedelijk zwembad ontwikkeld als sportieve en recreatieve trekpleister voor een brede doelgroep. Het Zwembad Brigitte Becue is in het voorjaar van 2021 opgeleverd en vervangt het verouderde stedelijk zwembad aan de Koningin Astridlaan.

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Al een zomer lang waterpret in Oostende!

In maart 2021 is het Zwembad Brigitte Becue opgeleverd aan FARYS/TMVW. Hiermee is het project, dat in 2016 begon met een uitvraag op hoofdlijnen, uitgemond in een complex waar verenigingen, recreatieve zwemmers en enthousiaste kinderen uit de omgeving al een zomer lang zwemsporten, grote waterpret en de nodige wateractiviteiten hebben kunnen beleven. Met de combinatie van verscheidenheid in baden, horeca en functionele ruimtes en de configuratie daartussen, is een zwembad gecreëerd dat toekomstbestendig is en de komende jaren de vraag naar zwemwater in de stad kan bedienen.

Wij kijken met trots terug op dit duurzame, architectonisch unieke en functionele zwembad. Ondertussen wordt er toegewerkt naar de oplevering van de twee woontorens boven het complex, waarna het complex ook door haar bewoners in gebruik kan worden genomen!

Meer projectupdates van dit project

Projecttoelichting

Binnen de ambitie van de opdrachtgever en het team heeft Team OLCO het project ontworpen. Het gebouw kent verschillende gezichten naar alle zijden en gaat de interactie aan met zijn omgeving. Tegelijkertijd verklapt het gevelbeeld de diverse functies die het complex huisvest. Aan de voorzijde ligt een levendig voorplein als entree van het zwembad en de aangrenzende functies. Het nieuwe zwembad bestaat uit een 50-meter wedstrijdbad, geschikt voor zwem- en waterpolowedstrijden op nationaal en internationaal niveau. Langs het 50-meter wedstrijdbad bevindt zich een tribune voor ongeveer 300 personen.

Naast het wedstrijdbad is er een 25-meter doelgroepenbad van 4,2 meter diep voor duikers. Een recreatief gedeelte is voorzien van ongeveer 250m2 wateroppervlakte met veel recreatieve voorzieningen waaronder een glijbaan van circa 70 meter, een familieglijbaan, een klimwand van ongeveer 6 meter, watervallen, waterspuiten en speelelementen. In de aangrenzende buitenruimte is er een wellness-programma met twee hot-tubs, een whirlpool, een sauna en een douche.

Op de eerste verdieping bevindt zich een ruime horecavoorziening met twee polyvalente ruimtes en toegang tot de tribune. Vanuit de horeca is er goed zicht op zowel de wedstrijdbaden als het recreatiebad. Bovenop het zwembad worden 22 koopappartementen gebouwd voor de sociale sector. Ondergronds is er een parkeervoorziening voor ongeveer 70 parkeerplekken gesitueerd.

 

Rol OLCO

De opdrachtgever Farys heeft OLCOSportsphere ingehuurd voor te totale ontwikkeling en totstandkoming van het project. Samen het de partners Stadsbader en Remmers heeft OLCO een BV opgericht, zijnde Sportsbuilders. Gezamenlijk verzorgde Sportsbuilders de ontwikkeling en totstandkoming van het project. Tijdens de ontwikkelfase leidde de projectmanager van OLCO het project. Tijdens de uitvoering heeft OLCO het proces bewaakt en de afstemming verzorgd tussen de bouwkundige uitwerking en de zwembadtechnieken als waterbehandeling en vaste inrichting. Verder verzorgde OLCO de contacten met de stad en de opdrachtgever.

Duurzaamheid

Het zwembad is een uiterst duurzaam zwemcomplex. De basis voor deze uitwerking vormt een TCO-benadering (total coast of ownership), waarbij de consequenties voor de exploitatie zijn betrokken bij keuzes in de planuitwerking om exploitatiekosten te reduceren en de levensduur te verhogen. Door vergaande isolatiemaatregelen en een compact bouwvolume is minder energie nodig, wat resulteert in een zeer laag K-peil (15).

Voor het binnenklimaat van de zwemzalen en kleedruimte wordt gebruik gemaakt van een BaOpt ventilatiesysteem. Het systeem zorgt voor een ongerichte luchtstroom door te variëren met luchtdrukverschillen. Hierdoor kan er met een lage snelheid en minder energie een optimaal klimaat bereikt worden in de zwemhallen.

Het recreatiedeel is voorzien van een nieuwe techniek op de warmtepompen van Menerga, namelijk een extra 5e en 6e groep. Deze groepen worden ingezet om tijdens de zomerperiode oververhitting tegen te gaan middels directe afvoer van warme lucht naar buiten en inzet bij bijkomende ontvochtiging. Door drink- en regenwater te hergebruiken, het zwembadwater buiten de openingstijden af te dekken en de toepassing van waterbesparend sanitair, wordt het watergebruik en energieverlies zoveel mogelijk beperkt.

Ten slotte wordt met de toepassing van de nieuwste zoutelektrolysetechnieken de waterkwaliteit op orde gehouden door het gebruik van keukenzout. Hierdoor is er geen chloorbleekloog en zuur meer nodig en wordt een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Het dak van het zwembad is voorzien van PV-cellen die de opwekking van energie verzorgen voor het lokale gebruik.

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Testen en keuringen in volle gang

De oplevering van Zwembad Oostende is over enkele weken! Momenteel wordt er volop getest en gekeurd in het complex.

Onlangs is de homologatie van het wedstrijdbad geweest, waarbij het bad en de wedstrijdconfiguratie zijn gekeurd. Ook zijn kleurproeven in het wedstrijdbad, instructiebad en recreatiebaden uitgevoerd om te zien of de watercirculatie optimaal is en er geen ‘dode hoeken’ in het water aanwezig zijn. Iets minder verbazingwekkend dan paars water, maar minstens zo belangrijk, is het testen van de verlichting in de wedstrijdzaal.

In de recreatiebaden zijn de glijbanen en recreatieve speelelementen uitvoerig gebruikt om onder andere de veiligheid van deze elementen te keuren. Daarnaast worden de spuitertjes, bruisballen, peuterglijbaantje en waterval juist afgesteld voor de jongste zwemmers onder ons!

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

De zwembaden in Oostende worden gevuld

In Oostende worden inmiddels grote stappen gemaakt in de afrondende fase! Zo zijn de kleedruimtes inmiddels nagenoeg afgerond en zeker niet te vergeten: de baden worden gevuld. Wanneer deze gevuld zijn zullen ze verwarmd worden, waarna het water getest wordt om zo een veilige zwemomgeving te garanderen.

Dit is slechts een greep uit de mijlpalen die elkaar in de laatste fase van dit complex snel opvolgen. Dit is extra bijzonder wanneer je het volgende realiseert: waar in 2018 de bouw nog pril begon staat in december van dit jaar de oplevering van het 14.000 m2 grote complex alweer gepland! Nu met alle vertrouwen de laatste loodjes afwerken!

Kijk hier voor meer updates en foto’s!

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Zwembad Oostende krijgt naam Brigitte Becue mee

Het nieuwe zwembad van Oostende krijgt de naam Brigitte Becue mee. De zwemster, die geboren werd in Oostende, heeft maar liefst 14 medailles op Europese en Wereldkampioenschappen gewonnen, en deed 4 keer mee aan de Olympische Spelen. Stad Oostende heeft de visie om meer vrouwen een plaats te geven in het straatbeeld. De naam van de bekende zwemster past hier volkomen bij.

Er wordt volop gewerkt aan de afwerkingen van de zwemzalen en overige ruimtes. De appartementen hebben het hoogste punt inmiddels bereikt. Het zwembad zal later dit jaar open gaan.

 

 

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Bezoek van regionale televisiezender Focus|WTV en de Schepen

Afgelopen week was Focus|WTV, de regionale televisiezender uit de Belgische provincie West-Vlaanderen, op de bouwplaats aanwezig om samen met de Schepen Stadseigendommen Oostende een reportage te maken over de voortgang van het project. Zie hier de reportage.

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Zwembad Oostende krijgt vorm!

In Oostende wordt hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwe zwembad! Het project, een zwembadcomplex voor topsport- en recreatief zwemmen, gecombineerd met 2 appartement torens, krijgt steeds meer vorm. Het dak van het zwembad ligt bijna volledig dicht, de diverse technieken worden geplaatst en de eerste glijbaan is reeds gemonteerd. Ook met de ruwbouw van de appartementen boven het zwembad is gestart!

 

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Open Wervendag zwembad Oostende groot succes

Zondag 19 mei was het Open Wervendag in België,  een jaarlijks terugkerend evenement waarbij bouwplaatsen opengesteld zijn voor publiek. Ook het Stedelijk Zwembad Oostende was een deelnemende project. Voor de bezoekers was er een goedgevuld programma en horecavoorzieningen met eten en drinken georganiseerd. Ondanks het tegenvallende weer zijn er zo’n 1500 bezoekers geweest. De bezoekers konden door een rondleiding door het project en filmreportages zelf de schaal en uitdaging van het project ervaren. Medio 2020 staat de oplevering van het zwembad gepland.

Bekijk hier de film van het zwembad.

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Open Wervendag Zwembad Oostende

Het nieuwe Zwembad Oostende wordt een expressief gebouw dat verschillende gezichten kent die naar alle zijden de interactie aan gaat met zijn omgeving. Het gebouw biedt ruimte voor sportieve, recreatie en residentiële toepassingen, waaronder een 50 meter wedstrijdbad, recreatiebaden, wellness-programma, 22 koopappartementen en een parkeergarage voor ongeveer 70 auto’s. De oplevering staat gepland in 2020.

Zondag 19 mei is ter gelegenheid van de Open Wervendag de bouwplaats opengesteld voor het publiek. Tijdens deze dag kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding door het zwembad, beeldrapportage bezichtigen en deelnemen aan diverse activiteiten.

Het nieuwe Zwembad Oostende zal te bezichtigen zijn van 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Hoek Northlaan – Nieuwpoortsesteenweg 8400 Oostende.
Parkeren: Een parkeerplaats voor bezoekers is voorzien verderop in de Northlaan, deze zal worden aangegeven door middel van signalisatie.

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Symbolische eerste spadesteek

In aanwezigheid van Burgemeester Johan Vande Lanotte en de pers is de symbolische eerste spadesteek voor het Stedelijk Zwembad Oostende gevierd!

Projectupdate Zwembad Brigitte Becue in Oostende

Gunning nieuw stedelijk zwembad

De definitieve gunning in de perspresentatie: Een zwemcomplex met parking en woningen in Oostende! We gaan gelijk aan de slag met ontwikkeling samen met Sportsbuilders.

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Patrick Spanjersberg

Patrick Spanjersberg

Projectmanager
+31 6 5118 8737

Meer info?

Neem contact op met Patrick Spanjersberg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond