Lely uit Maassluis is de wereldmarktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij. Enkele decennia terug initieerde het de melkrobot, en vandaag de dag staat het aan de wieg van de meest vooruitstrevende innovaties in de sector. OLCO droeg afgelopen periode zorg voor het project- en kwaliteitsmanagement in de uitvoeringsfase van het nieuwe pand van Lely Zuidbuurt.

Projectupdate Innovatiecentrum in Maassluis

Innovatie in de agrarische sector

Lely Innovations uit Maassluis is de wereldmarktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij. Enkele decennia terug initieerde het de melkrobot, en vandaag de dag staat het aan de wieg van de meest vooruitstrevende innovaties in de sector. OLCO heeft het project- en kwaliteitsmanagement gevoerd voor het nieuwe R&D Centre van Lely. Een inspirerende omgeving waar Lely de nieuwste innovaties kan ontwikkelen, testen en vervolmaken voordat ze op de markt gebracht worden.

Op de locatie komen diverse functies samen: van engineering op kantoor, het maken van prototypes in de grote bedrijfshal tot het testen hiervan in realistische bedrijfsopstellingen vanuit de melkveehouderij. Het geheel is landschappelijk goed ingepast en de gebouwen kennen een hoog duurzaamheidsniveau waarbij licht, groen en circulair materiaalgebruik vanzelfsprekend zijn. Al met al een fijne plek om te werken met de kenmerkende Lely uitstraling in een unieke boerderijsfeer. Dank aan Lely Innovations, Dura Vermeer, Gebiedsmanagers, Swinn, Van Dorp, Wolf Dikken en Ziegler|Branderhorst voor de fijne samenwerking en het mooie resultaat!

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Lely beoogt wereldmarktleider in de agrarische sector te blijven. De nieuwe Innovations afdeling diende hiervoor een nieuwe, functionele en inspirerende locatie te krijgen die goed ingepast wordt bij de landschappelijk en cultuurhistorische waarde van Zuidbuurt. De inpassing van duurzame gebouwen, veel licht en groen waren essentieel.

Projecttoelichting

De bestaande locatie aan de Weverskade in Maassluis voldeed niet aan de eisen van Lely’s Innovations afdeling. Een beoogde locatie aan de Zuidbuurt in Maassluis bood wel de gewenste ruimte waar Lely nog niet bestaande agrarische producten kan ontwikkelen. Het project omvat totaal 5 gebouwen. De uitgangspunten van de nieuwbouw omvatten onder meer “A Great Place to Work”, “boerderij sfeer” en “het huiskamer idee”.

Lely Innovations heeft op het terrein ruimte voor ca. 50 werkplekken en bijbehorende bel- en vergaderruimtes, een ruime werkplaats en testruimte. Daarnaast is er een opslag en testruimte gerealiseerd waar diverse innovaties getest kunnen worden. Het buitenterrein is integraal onderdeel van het ontwerp.

Maatschappelijk vastgoed is vastgoed dat bijdraagt aan oplossingen voor zowel mens als maatschappij. Zoals Lely dat doet voor de agrarische sector, doet OLCO dat middels zijn rol als projectmanager, voor de gebouwen waarin Lely opereert.

Emiel Krabbenborg Projectleider OLCO

Rol OLCO

OLCO is verantwoordelijk geweest voor het opzetten van het Programma van Eisen, de aanbesteding van bouwteam en het uitvoeren van projectmanagement. Daarnaast werd ook het kwaliteitsmanagement tijdens de uitvoeringsfase door OLCO uitgevoerd.

Duurzaamheid

Het ontwerp heeft met een houten constructie in het kantoorgedeelte een duurzame hoofddraagconstructie. Het all-eletric project is nagenoeg energieneutraal middels de vele PV-panelen op het dak van de werkplaats. Daarnaast is er in het (terrein)ontwerp veel aandacht voor natuur inclusief bouwen. Ook worden er voldoende laadpunten gerealiseerd voor e-fietsen en e-auto’s.

Ten slotte heeft OLCO een TCO-berekening uitgewerkt waarmee weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden in ontwerp, materialisering en bouwmethodiek. Op termijn betalen hogere initiële investeringen zich immers in de exploitatiefase weer uit.

Projectupdate Innovatiecentrum in Maassluis

OLCO als adviseur betrokken bij bouw innovatief RD-complex Lely Innovations

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Emiel Krabbenborg

Emiel Krabbenborg

Projectleider
+31 6 5721 1146

Meer info?

Neem contact op met Emiel Krabbenborg, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Werken

Nieuwe duurzame gemeentewerf

Nieuwbouw gemeentewerf Heelsum
Werken

Een thuis voor Ermelo

Zalenaccommodatie De Dialoog in Ermelo
Werken

Nieuwe duurzame gemeentewerf

Nieuwbouw duurzame gemeentewerf in Zeist