OLCO-Sportsphere heeft in de vorm van een Design & Build contract het nieuwe multifunctionele sportcomplex ‘Amerena’ in de stadswijk Hogekwartier in Amersfoort gerealiseerd. Het complex is geschikt voor nationale langebaanwedstrijden en internationaal waterpolo, alsmede nationale zaalsportwedstrijden.

 

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

Amerena toont steeds meer z’n gezicht

Aan de Hogeweg wordt nu een jaar gewerkt aan de bouw van het nieuwe sport- en zwemcomplex Amerena. De bouw is halverwege. Voor de winter moet het dak erop zitten. Een rondleiding door het gebouw maakt duidelijk dat er in veel opzichten meer dan een gemiddeld zwembad verrijst in Amersfoort.

Lees meer in het AD

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

Amersfoort was in vroegere tijden het zwemcentrum van Nederland. Het gemeentebestuur heeft de ambitie om op nationaal niveau weer een belangrijke zwemstad te worden. ‘Amerena’ beantwoordt aan deze ambitie, zowel voor langebaanzwemmen, waterpolo en schoonspringen, als voor meerdere zaalsporten op topsportniveau.

Projecttoelichting

Amerena heeft drie baden. Het 50 meter lange wedstrijdbassin bestaat uit 10 banen, inclusief een verplaatsbare wand en tribune voor 300 personen. Het multifunctioneel sportbassin is 25 meter lang met 6 banen, inclusief een 10 meter hoge schoonspringtoren, diverse schoonspringplanken en een tribune voor 150 personen. Aanvullend is er ook een doelgroepenbassin, voorzien van geïntegreerde luie trap en mivalift. Tevens is er voorzien in een ca. 90m1 lange glijbaan, whirlpool en sauna. Om de multifunctionaliteit te vergroten zijn het sportbassin en doelgroepenbad volledig voorzien van een beweegbare bodem.

De sporthal is gerealiseerd conform de NOC*NSF norm en heeft een sportvloer van 54×33 meter en alle benodigde voorzieningen. De vrije hoogte in de sporthal is maar liefst 11 meter, geschikt voor diverse zaalsporten op topniveau! Ook is voorzien in een tribune voor 200 personen, die eenvoudig is uit te breiden met 200 mobiele tribuneplaatsen. Tevens kan de hal in drie delen worden gedeeld voor het onderwijs.

Aanvullend is er een uitgebreide horecagelegenheid en zijn er twee verenigingsruimten met diverse vergaderlocaties. Tevens is er een fysiopraktijk met behandelkamers en krachtsportruimten die ondersteunend zijn aan top- en breedtesport.

Rol OLCO

Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build- overeenkomst. Hierbij was OLCO-Sportsphere verantwoordelijk voor de ontwerpuitwerking binnen de gestelde uitgangspunten en totale realisatie van het sportcomplex. Dit voor de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden. OLCO heeft gedurende het gehele proces van ontwerp en uitvoering voortdurend de uitwerking getoetst aan de uitgangspunten, met een uitgebreide verificatiemethode. Tevens heeft OLCO intensief contact gehad met alle partijen om de ontwerpuitwerking optimaal aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruikers. Aanvullend is de totale terreininrichting rondom het sportcomplex van ca. 10.500m2 gerealiseerd.

Duurzaamheid

Het gebouw scoort hoog op het gebied van duurzaamheid, uitgedrukt in een GPR-score van 9,5! Door vergaande isolatiemaatregelen is minder energie nodig, wat resulteert in een EPG-reductie van 65%. Energie die voor het gebouw nodig is, wordt zoveel mogelijk op de locatie zelf opgewekt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en biomassa, wat resulteert in een CO²-reductie van 60%. De basis voor de uitwerking vormt de TCO(total cost of ownership) benadering, waarbij de consequenties vanuit de exploitatie zijn betrokken bij de planuitwerking, dit om de onderhoudskosten te reduceren, levensduur te optimaliseren en het energieverbruik te verlagen. Concrete maatregelen: zeer hoogwaardige RC-waarde, triple glas, LED-verlichting, groen dak, biomassa, warmtepompen, warmteterugwinning, PV-panelen.

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

Hoogste punt Amerena

De bouw van het sportcomplex Amerena bereikte het hoogste punt. Wethouder Buijtelaar vierde dat met ons op de bouw.

Link naar film viering hoogste punt

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

LEAN sessie Amerena

Met alle bouwpartners en onderaannemers wordt in het project Amerena gewerkt met de LEAN filosofie!

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

En de nieuwe naam wordt…. Amerena!

Het nieuwe sportcomplex aan de Hogeweg in Amersfoort gaat ‘Amerena’ heten! Dat heeft de gemeente donderdag bekend gemaakt.

Link artikel in het AD

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

1e paal van het Sportcomplex Hogekwartier

Samen met de wethouder en de topsporters van nu en van de toekomst is het slaan van de 1e paal gevierd!

De bouw kan beginnen!

Film 1e Paal viering

Projectupdate Sportcomplex Amerena in Amersfoort

Tekenmoment sportcomplex Hogekwartier

Met de handtekening van wethouder Hans Buijtelaar is overeenkomst met de gemeente Amersfoort ondertekend! We kunnen starten met de ontwikkeling van het Sportcomplex Hogekwartier!

Artikel in De Stad Amersfoort

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Mark Westra

Mark Westra

Directeur-eigenaar
+31 6 2909 8878

Meer info?

Neem contact op met Mark Westra, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Bewegen

Ontmoeten en wonen in Kerkehout

Multi Functioneel Centrum + woningbouw in wassenaar
Bewegen

Toekomstvisie zwembaden Groningen

Haalbaarheidsonderzoek 3 zwembaden
Bewegen

Zwemmen op de campus

Zwembad De Braak in Helmond