OLCO-Sportsphere heeft in de vorm van een Design & Build contract de nieuwe basisschool De Dijsselbloem en sporthal in Leidschendam-Voorburg gerealiseerd. De basisschool bestaat uit twee bouwlagen en huisvest tevens kindcentrum Eva DAK. De sporthal bestaat uit een gymzaal en een turnhal met uitgebreide turnfaciliteiten. Een maatschappelijk gebouw waarin plezier in sporten en leren centraal staat en het contact tussen mensen wordt gestimuleerd.

 

Projectupdate Basisschool, kindcentrum en sporthal De Dijsselbloem Leidschendam-Voorburg

Film feestelijke opening Cascade

Na jaren van dromen, plannen en bouwen was het zover. Basisschool de Dijsselbloem, de gymzaal met turnfaciliteiten en kindcentrum EVA DAK openden hun deuren officieel, onder de nieuwe naam Cascade.

De bijgevoegde film geeft een mooie indruk van deze feestelijke gebeurtenis.

Meer projectupdates van dit project

Doelstelling van de opdrachtgever

In opdracht van Gemeente Leidschendam-Voorburg en Lucas onderwijs heeft OLCO-Sportsphere het project gerealiseerd. Het nieuwe gebouw is een plek waar leerlingen en sporters van verschillende leeftijden uit de omgeving Leidschendam-Voorburg terecht kunnen voor sportieve prestaties, leren, bewegen en gezondheid. Bovenal is het een plek waarin ontmoeten centraal staat.

Projecttoelichting

Het gebouw kenmerkt zich door een transparante en natuurlijke uitstraling. Door een licht speelse opzet van de gevels is het gebouw duidelijk leesbaar als school- en sportgebouw. Het gebouw voegt zich op een vanzelfsprekende manier in de bestaande wijk.

Het ontwerp stimuleert allerlei ontmoetingen binnen een comfortabele, spannende en vooral lichte omgeving. De grote vide met tribunetrap, die beide bouwlagen met elkaar verbindt, kenmerkt zich door een grote hoeveelheid licht van bovenaf. Dit geldt ook voor de verschillende leerpleinen. De beschikbare ruimte is efficiënt ingedeeld waardoor de lijnen tussen de verschillende ruimtes en functies kort zijn. De levendigheid van het programma wordt zichtbaar gemaakt door de ‘kijkvensters’ bij de lokalen en de ramen naar de sporthal. De ramen bij de sporttribune zorgen tevens voor een prettige indirecte lichtinval in de gym- en turnzaal, zonder van buitenaf inkijk te geven op de sportvloer. De leerlingen maken gebruik van de gymzaal. Daarnaast wordt de gymzaal in de avond- en weekenduren geschakeld met de professionele turnzaal, waardoor de turnverenigingen van Voorburg de benodigde ruimte krijgen en de sport in de wijk in de breedte wordt gestimuleerd.

Rol OLCO

Het project is uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design & Build. overeenkomst, door OLCO-Sportsphere in samenwerking met een team dat uitgebreide ervaring heeft in de ontwikkeling van sport- en onderwijsgebouwen. OLCO verzorgde het projectmanagement en was verantwoordelijk voor de ontwerpuitwerking en de totale realisatie van het project binnen de gestelde uitgangspunten. OLCO heeft gedurende het gehele proces van ontwerp en uitvoering de uitwerking getoetst aan de uitgangspunten, met een uitgebreide verificatiemethode. Tevens heeft OLCO intensief contact gehad met alle partijen om de ontwerpuitwerking optimaal aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruikers.

Duurzaamheid

In het project zijn diverse innovatieve en duurzame maatregelen ingepast die het energieverbruik reduceren. Zo wordt er een slim CO2-gestuurd klimaatsysteem toegepast waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd gangwandverdringingssysteem. Tevens wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie door de toepassing van pv-panelen. Andere concreet toegepaste maatregelen voor de reductie van het energieverbruik zijn de toepassing van warmteterugwinning en Ledverlichting. Al deze voorzieningen dragen bij aan een mooie GPR-score van 8,0.

In de oude locatie bleken vleermuizen zich te hebben gehuisvest. Bij de nieuwbouw zijn daarom voorzieningen opgenomen in bepaalde delen van de spouw, zodat ook de vleermuizen hier een nieuw thuis kunnen vinden.

Projectupdate Basisschool, kindcentrum en sporthal De Dijsselbloem Leidschendam-Voorburg

Feestelijke opening Cascade

De Dijsselbloem is al vanaf het nieuwe schooljaar in gebruik, maar nu is deze ook officieel geopend. Het was een feestelijke gelegenheid waar ook de nieuwe naam door enkele kinderen is onthuld: Cascade. De naam staat symbool voor de ontwikkeling van het kind. Nadat diverse sprekers het woord hadden gevoerd gaven de drie turnverenigingen een demonstratie in nieuwe turnhal. Hierna was er gelegenheid om het nieuwe gebouw te bewonderen tijdens de rondleidingen. Het is fijn om te horen dat menigeen zijn of haar trots op deze mooie, transparante en duurzame huisvesting uitsprak.

We wensen alle gebruikers veel plezier in hun nieuwe onderkomen.

Projectupdate Basisschool, kindcentrum en sporthal De Dijsselbloem Leidschendam-Voorburg

Oplevering De Dijsselbloem

Het was weer een prachtige mijlpaal: De nieuwbouw van De Dijsselbloem is opgeleverd. De basisschool met peuterspeelzaal en sporthal (gymzaal & turnhal) in Leidschendam-Voorburg is een mooie locatie geworden voor kind en sporter! Een plek waar ontmoeten centraal staat.

Projectupdate Basisschool, kindcentrum en sporthal De Dijsselbloem Leidschendam-Voorburg

1e Paal De Dijsselbloem

Eerste paal voor de nieuwe Dijsselbloem is geslagen! De realisatie is nu echt gestart!

Projectupdate Basisschool, kindcentrum en sporthal De Dijsselbloem Leidschendam-Voorburg

Afscheid oude Dijsselbloem

De leerlingen nemen op speelse wijze afscheid van hun oude school De Dijsselbloem.

Projectupdates

Volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van alle projecten.

Peter Mantel

Peter Mantel

Projectmanager
+31 6 1284 0469

Meer info?

Neem contact op met Peter Mantel, of laat uw mailadres of telefoonnummer achter dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer projecten:

Leren

Ontdekkend leren in één gebouw

Variantenstudie De Noordwijkse School
Leren

Inspirerende en duurzame onderwijsaccommodatie

Montessorischool Centrum Hilversum
Leren