De gemeente Smallingerland heeft Hooper Architects uit Oosterhout aangesteld voor het ontwerpen van het nieuwe zwemcentrum de Welle in Drachten. Een slimme inpassing van de duurzaamheidsambities van de gemeente en OLCO kenmerken het ontwerp en het resultaat is prachtig!

OLCO verzorgt de integrale projectleiding en heeft als onderdeel daarvan het Programma van eisen ontwikkeld en de aanbesteding verzorgd van de architect.  Daarmee kunnen wij de hoge ambities van dit project concreet maken. Hooper Architects is geselecteerd vanwege het sterke ontwerpconcept dat gericht is op een uitstekend functioneel ontwerp in een warme architecturale inpassing. Het resultaat is een invulling passend bij onze visie van circulair ontwikkelen en een optimale exploitatie als voorloper in de sportsector.

Het nieuwe zwemcentrum is ontworpen als een beeldbepalend object in het sportpark rondom de Sportlaan. Het gebouw en het terrein worden gekenmerkt door de groene identiteit en een architectuur die duidelijk een nieuwe stap laat zien in duurzaam bouwen. Het gaat daarbij niet om het realiseren van een gebouw in de natuur, maar een plan dat verweven is met de natuur. Hierin is het gebouw, opgebouwd uit duurzame materialen, net zo belangrijk als delen die de biodiversiteit ondersteunen en tegelijk een positieve bijdrage hebben aan het voorkomen van bijvoorbeeld hittestress. Dit aspect is de kern van zowel het zwemcentrum als de omgeving waarin deze ontworpen is.

Het nieuwe complex biedt ruimte aan recreatief zwemmen, breedte- en topsport. Het zwemcentrum bestaat uit bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad (incl. golfslag), kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het zwembad moet gerealiseerd zijn in 2024.

 

Bron afbeelding: Hooper Architects- alle rechten voorbehouden